J.C. Schütz & Johan Pettersson's Tivolisaga - En musikal inspirerad av Romeo och Julia


Om J.C. och Johan

Punch and Judy Show Upphovsmännen J.C. Schütz and Johan Pettersson möttes på gymnasiet där de båda studerade musik. Efter examen startade de pop'n'roll-bandet Punch and Judy Show, ett namn taget från traditionell engelsk dockteater, tillsammans med sina vänner Jimmy Welleby och Andreas Sjökvist. Ett par år efter att bandet splittrats bestämde de sig för att sätta ihop låtarna till en musikal. Ett manus, insprirerat av Romeo och Julia, skrevs och låttexterna översattes från engelska till svenska, men idén lades sedan på is.

12 år senare erbjöds de att sätta upp en premiärproduktion på Arbisteatern i Norrköping av den konstnärlige ledaren Robin Karlsson, en välrenommerad teatersminkör och perukmakare på den skandivaviska teater- och operascenen. Miljön ändrades till ett resande tivoli, Johan skrev om det mesta av Akt 2 och J.C. skrev om alla låttexterna så de passade bättre in i den nya miljön. Några nya låtar skrevs också, som t.ex Jag kommer ingenstans och Ge mig ett tecken (som är en återanvändning av Finalnumret, men där refrängen och bryggan fick byta plats med ny text), medan Vilken lycka, från en scen som inte fanns i ursprungsmanuset, både fick ny text och en helt ny versmelodi. Slutnumret i Akt 1 hade ursprungligen skrivits som en instrumentallåt (med titeln Variationer över en fallande vas), men fick nu en text, och skapar helt klart ett starkt slut av Akt 1.

Den utsålda premiären, som tog plats den 24 augusti 2013, fick en 10 minuters stående ovation.

 Klicka här för att se ursprungliga cast-medlemmar och konstnärligt team med foton. 


Johan Pettersson

Johan Pettersson Johan Pettersson studerade till teaterpedagog, och har jobbat som lärare på ett musikteatergymnasieprogram i ämnen som skådespeleri, teaterhistoria och sceniska projekt.

Från 2008 engagerades han av Arbisteatern för sin första roll som Karl Gerhard i musikalen om Zarah Leander. Han fortsatte att jobba med Arbisteatern i produktioner som Me and My Girl, Showboat och La Cage aux Folles. I och med de möjligheter som bekantskapen med Arbisteatern innebar så började han producera egna uppsättningar av mer taldramatisk sort. Som regissör har han satt upp exempelvis Utdömd Egendom, Paria, Påsk, Moderskärlek och Slå nollan till Polisen. Han har även medverkat som skådespelare i pjäser som t.ex Closer.

2017 skrev och regisserade Johan musikalen Mordet vid Stjärnesand, baserad på en roman av Johan Birath. Musikalen hade premiär i Folkets Park, Boxholm, i augusti 2017. Sedan en tid tillbaka ger han även ut musik som soloartist.

 Facebook 


J.C. Schütz

J.C. Schütz Johan Christher Schütz är aktiv som låtskrivare och musikproducent. 2004 släppte han sin första CD Passion, och har sedan dess varit trogen sina influenser från världmusik med tonvikten på latinamerika. Under hela oktober 2011 var hans låt Slow Down den mest spelade utländska låten på japansk radio, och sångare från Japan, Brasilien, Frankrike, Portugal, USA och Sverige har spelat in hans låtar.

2008 kom han in i musikalvärlden av en slump när det japanska musikalproduktionsbolaget Takarazuka Revue (som sätter upp Broadway-liknande produktioner där alla roller spelas av kvinnor) översatte hans sång Passion till japanska till sin produktion Passion: Ai no Tabi som även gavs up på DVD. Överraskad av hur väl hans musik passade på teatern och hur bra den lät när den framfördes av en stor orkester, kom J.C. plötsligt ihåg vad han sa när han bodde i London i slutet av 90-talet: "Jag vill skriva låtar som låter som när folk pratar."

Sedan 2016 är J.C. fast medlem i BMLs workshop i musikalskrivande i London, och 2017 fick han Löfska stiftelsens kulturpris.

 Hemsida 

 Facebook 

 Linkedin